Boşandıktan sonra Hollanda'da kalabilir miyim?(yazi dizisi)

Avrupada Dunyada Turk Gurbetcilerle ilgili haberler. Kisaca Gurbetcileri ilgilendiren Haberler...

Boşandıktan sonra Hollanda'da kalabilir miyim?(yazi dizisi)

İleti sansli » 23 Mar 2009, 17:20

Evlisiniz ve birkaç yıldır Hollanda'da ikamet ediyorsunuz. Belki çocuklarınızda var. Fakat evliliğiniz iyi gitmiyor. Boşanmanız hayatınızda ne gibi sonuçlara yol açar? Çocuğunuzla Hollanda'da kalmaya devam edebilir misiniz? Oturum kartınızın üzerindeki oturum veriliş nedenini (verblijfsdoel) kontrol ediniz. Eğer burada herhangi bir kısıtlama (beperking) varsa, dikkat etmeniz gerekir. Oturum kartınızın üzerinde 'eşinin yanında ikamet' (verblijf bij echtgenoot) kısıtlaması var ise, boşandığınız takdirde oturum kartınız geçerliliğini kaybeder. IND(Yabancılar polisi) kurumu bu durumda kartınızı sizden geri isteyebilir. Yasal olarak şahsi durumunuzla ilgili ve oturumunuzla alakalı olan değişiklikleri IND kurumuna bildirmeniz gerekmektedir. Değişiklikleri bildirdiğiniz vakit, yeni bir oturum kartına da başvurunuz. Başvuru nedeni, 'oturumun devamı' (voortgezet verblijf) olarak değiştirilmesi gerekir.

Oturumun devamı için gereken şartlar neler?
Öncelikle başvuru öncesi en az 3 yıl eşinizle beraber Hollanda'da kesintisiz yaşamış ve oturum kartına sahip olmanız gerekir. Bu süre zarfında yeni başvuru yapacağınız oturum kartının şartlarına uymalısınız. Eğer eşiniz ile 3 yıl kesintisiz yaşamamış iseniz veya diğer şartlara uyulmaz ise oturum başvurunuz kabul edilmez. Aile içi şiddet veya eşinizin vefatı durumunda, bu 3 yıl şartı geçerli değildir. Bir çocuğunuzun olması da Hollanda'da ikamet için önemli bir etken.
Eğer 3 yıldan daha kısa Hollanda'da ikamet ediyor ve oturumun devamı için gereken şartlara uymuyor iseniz, başka nedenlerden dolayı oturuma başvuru yapabilirsiniz. Örnek olarak; 'yeni eşin yanında ikamet' (verblijf bij nieuwe partner) veya 'öğrenim' (studie) düşünülebilir. Eğer 3 yıldan daha kısa Hollanda'da ikamet ediyor iseniz, sizin durumunuzda geçerli olan şartları öğrenmek için en kısa zamanda bizle irtibata geçin.
Eşiniz Avrupa Birliği hukukundan dolayı Hollanda'da ikamet ediyor ise, sizin durumuzda özel kurallar geçerli olabilir. Evlilik yoluyla Hollanda'ya gelen Türk vatandaşları, aynı işyerinde en azından 1 yıl çalışmış ise bu durumda 3 sene mecburi evlilik şartı aranmamaktadır ve bu nedenle oturum hakkına sahip olabilir.

Üç yıl şartının başlangıcı ne zaman?
Burada geçerli olan eşinizle beraber yaşamak için yaptığınız oturum başvuru tarihidir (ingangsdatum eerste aanvraag). Bu tarihi belirlemek o kadarda kolay olmayabilir. Oturum kartınızın üzerinde sadece kartın veriliş tarihi belirtiliyor. Genellikle bu tarih başvuru tarihinden daha geçtir. Oturum kartınızın verilme tarihi 3 yılı veya daha uzun bir süreyi geçti ve evliliğinizde herhangi bir değişiklik olmadı ise 3 yıl şartına uyuyorsunuz demektir.

Ne yapmanız gerekir?
Eğer yukarıdaki belirtilmiş olan şartlara uyuyor iseniz, o zaman en kısa zamanda 'oturumun devamı' (voortgezet verblijf) için başvuruda bulunun. Bu durumda size 5 yıl geçerli olan yeni bir oturum kartı verilecektir. Oturum kartınızın arka kısmında iş izni olmadan çalışabileceğiniz yazmaktadır. Yani çalışma hakkınızda herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. Başvuru prosedürü süresincede çalışabilirsiniz.

Oturum veriliş nedeninin değişikliği için nasıl başvuru yapmanız gerekir?
İND kurumunun sitesinde bulabileceğiniz, 'Aanvraag verblijfsvergunning regulier zonder MVV of wijziging verblijfsdoel' formunu doldurmanız gerekmektedir. Bu başvuruyu en geç, eşinizden ayrıldıktan sonra 4 hafta içerisinde yapınız. Yukarıda belirtilmiş olan formu doldurup, başvuruyu yapmak için en yakın İND bürosu ile randevu yapınız. Eğer kısa sürede randevu yapamaz iseniz, başvuruyu postayla gönderebilirsiniz. Her zaman başvuru yapıldığına dair belge isteyin. Bunu ilerde bir kanıt olarak kullanabilirsiniz. Başvuru formunun bir kopyasını da kendinize saklayın.
Eğer çocuğunuz var ise, oturum kartının arka kısmında oturum veriliş nedeni yazar. Bu genellikle 'aile ile ikamet' (verblijf bij ouders) tir. Önemli olan husus, ayrılma gerçekleştikten sonra çocuğun kimle kalacağıdır. Her bir çocuk için veriliş nedeninin değişikliği için başvuru yapılması gerekmektedir. Veriliş nedeni bu durumda 'oturumun devamı' (voortgezet verblijf) olması gerekir.
Yabancılar hukuku konusunda çok istisnalar vardır. Bu nedenle, kişinin durumuna göre hangi kuralların geçerli olduğuna bakılması lazım.

kaynak;dogus gazetesi
hollandadayim(2008-5)
ehliyetimi aldim(2008-12)
5yillik oturumumu aldim(2009-03)
ik had mijn inburgeringsdiploma gekregen(2009-12)
ik begin met niveauverhoging cursus...
Ik werk vrijwilligster als fietsdocent
Mbo opleiding Helpende zorg en welzijn 2011-09
Kullanıcı avatarı
sansli
Bolum Yoneticisi
Bolum Yoneticisi
 
İleti: 3178
Kayıt: 07 Şub 2008, 12:43
Turkiye_Sehir: turkiye
Yabanci_Ulke: hollanda-den haag

Re: Boşandıktan sonra Hollanda'da kalabilir miyim?(yazi dizisi)

İleti arar_55 » 28 Ekm 2009, 18:42

sansli yazdı:Evlisiniz ve birkaç yıldır Hollanda'da ikamet ediyorsunuz. Belki çocuklarınızda var. Fakat evliliğiniz iyi gitmiyor. Boşanmanız hayatınızda ne gibi sonuçlara yol açar? Çocuğunuzla Hollanda'da kalmaya devam edebilir misiniz? Oturum kartınızın üzerindeki oturum veriliş nedenini (verblijfsdoel) kontrol ediniz. Eğer burada herhangi bir kısıtlama (beperking) varsa, dikkat etmeniz gerekir. Oturum kartınızın üzerinde 'eşinin yanında ikamet' (verblijf bij echtgenoot) kısıtlaması var ise, boşandığınız takdirde oturum kartınız geçerliliğini kaybeder. IND(Yabancılar polisi) kurumu bu durumda kartınızı sizden geri isteyebilir. Yasal olarak şahsi durumunuzla ilgili ve oturumunuzla alakalı olan değişiklikleri IND kurumuna bildirmeniz gerekmektedir. Değişiklikleri bildirdiğiniz vakit, yeni bir oturum kartına da başvurunuz. Başvuru nedeni, 'oturumun devamı' (voortgezet verblijf) olarak değiştirilmesi gerekir.

Oturumun devamı için gereken şartlar neler?
Öncelikle başvuru öncesi en az 3 yıl eşinizle beraber Hollanda'da kesintisiz yaşamış ve oturum kartına sahip olmanız gerekir. Bu süre zarfında yeni başvuru yapacağınız oturum kartının şartlarına uymalısınız. Eğer eşiniz ile 3 yıl kesintisiz yaşamamış iseniz veya diğer şartlara uyulmaz ise oturum başvurunuz kabul edilmez. Aile içi şiddet veya eşinizin vefatı durumunda, bu 3 yıl şartı geçerli değildir. Bir çocuğunuzun olması da Hollanda'da ikamet için önemli bir etken.
Eğer 3 yıldan daha kısa Hollanda'da ikamet ediyor ve oturumun devamı için gereken şartlara uymuyor iseniz, başka nedenlerden dolayı oturuma başvuru yapabilirsiniz. Örnek olarak; 'yeni eşin yanında ikamet' (verblijf bij nieuwe partner) veya 'öğrenim' (studie) düşünülebilir. Eğer 3 yıldan daha kısa Hollanda'da ikamet ediyor iseniz, sizin durumunuzda geçerli olan şartları öğrenmek için en kısa zamanda bizle irtibata geçin.
Eşiniz Avrupa Birliği hukukundan dolayı Hollanda'da ikamet ediyor ise, sizin durumuzda özel kurallar geçerli olabilir. Evlilik yoluyla Hollanda'ya gelen Türk vatandaşları, aynı işyerinde en azından 1 yıl çalışmış ise bu durumda 3 sene mecburi evlilik şartı aranmamaktadır ve bu nedenle oturum hakkına sahip olabilir.

Üç yıl şartının başlangıcı ne zaman?
Burada geçerli olan eşinizle beraber yaşamak için yaptığınız oturum başvuru tarihidir (ingangsdatum eerste aanvraag). Bu tarihi belirlemek o kadarda kolay olmayabilir. Oturum kartınızın üzerinde sadece kartın veriliş tarihi belirtiliyor. Genellikle bu tarih başvuru tarihinden daha geçtir. Oturum kartınızın verilme tarihi 3 yılı veya daha uzun bir süreyi geçti ve evliliğinizde herhangi bir değişiklik olmadı ise 3 yıl şartına uyuyorsunuz demektir.

Ne yapmanız gerekir?
Eğer yukarıdaki belirtilmiş olan şartlara uyuyor iseniz, o zaman en kısa zamanda 'oturumun devamı' (voortgezet verblijf) için başvuruda bulunun. Bu durumda size 5 yıl geçerli olan yeni bir oturum kartı verilecektir. Oturum kartınızın arka kısmında iş izni olmadan çalışabileceğiniz yazmaktadır. Yani çalışma hakkınızda herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. Başvuru prosedürü süresincede çalışabilirsiniz.

Oturum veriliş nedeninin değişikliği için nasıl başvuru yapmanız gerekir?
İND kurumunun sitesinde bulabileceğiniz, 'Aanvraag verblijfsvergunning regulier zonder MVV of wijziging verblijfsdoel' formunu doldurmanız gerekmektedir. Bu başvuruyu en geç, eşinizden ayrıldıktan sonra 4 hafta içerisinde yapınız. Yukarıda belirtilmiş olan formu doldurup, başvuruyu yapmak için en yakın İND bürosu ile randevu yapınız. Eğer kısa sürede randevu yapamaz iseniz, başvuruyu postayla gönderebilirsiniz. Her zaman başvuru yapıldığına dair belge isteyin. Bunu ilerde bir kanıt olarak kullanabilirsiniz. Başvuru formunun bir kopyasını da kendinize saklayın.
Eğer çocuğunuz var ise, oturum kartının arka kısmında oturum veriliş nedeni yazar. Bu genellikle 'aile ile ikamet' (verblijf bij ouders) tir. Önemli olan husus, ayrılma gerçekleştikten sonra çocuğun kimle kalacağıdır. Her bir çocuk için veriliş nedeninin değişikliği için başvuru yapılması gerekmektedir. Veriliş nedeni bu durumda 'oturumun devamı' (voortgezet verblijf) olması gerekir.
Yabancılar hukuku konusunda çok istisnalar vardır. Bu nedenle, kişinin durumuna göre hangi kuralların geçerli olduğuna bakılması lazım.

kaynak;dogus gazetesi





http://www.ind.nl/nl/inbedrijf/actueel/ ... rblijf.asp
arar_55
Gonullu
Gonullu
 
İleti: 1385
Kayıt: 24 Ekm 2007, 20:58

Re: Boşandıktan sonra Hollanda'da kalabilir miyim?(yazi dizisi)

İleti erkan » 10 Mar 2011, 12:00

Hollanda'ya evlilik yoluyla gelenlerin '3 yıl içinde boşanmaları halinde' sınır dışı edilmelerine karşı açılan davayı temyizde de kaybeden Hollanda, Avrupa Adalet Divanı'nın (ABAD) 9 Aralık 2010 tarihinde aldığı kararı uygulamaya koyacak. Konu hakkında dün mecliste bir açıklama yapan Göç ve Uyum Bakanı Gerd Leers, Avrupa Adalet Divanı'nın 9 Aralık 2010 tarihinde, Türkler hakkında 'ilk oturumunu aldığı tarihten itibaren üç yıldan önce boşanan Türkler, yurt dışı yapılamaz' kararını en kısa süre içerisinde uygulamaya koyulacağını söyledi.

Göç ve Uyum Bakanı'nın bu açıklamasına sevindiklerini söyleyen iki müvekkilin avukatı Avukat Ejder Köse, "Bakanın açıklaması, Ankara Antlaşmasının Türk vatandaşlarına ne kadar ek haklar tanıdığını bir kez daha kanıtlamıştır" diyerek konu hakkında yaptığı değerlendirmede şöyle konuştu:

TOPRAK VE OĞUZ KARARI

"Fuat Toprak ve İhsan Oğuz adında ki iki müvekkilim adına 2006 yılında başlattığımız hukuk mücadelesi, son olarak Avrupa Adalet Divanı'nın (ABAD) 9 Aralık 2010 tarihinde lehimize aldığı kararla sonuçlanmış ve içtihat ve hukuk kitaplarına "Toprak ve Oguz Kararı" diye geçmiştir. Bu dava sonucunda herhangi bir Türk vatandaşının evlilik veya aile birleşimi çerçevesinde Hollanda'ya gelerek, ilk oturumlarını aldıkları günden itibaren 3 sene içerisinde boşanmaları halinde oturum haklarının iptal edilemeyeceğini göstermiştir. ABAD'ın aldığı bu karar, 1963 Ankara Antlaşmasına dayanılarak alınmış ve 1980 Ortaklık Konsey Kararı'nın 1/80 protokolünün 13'üncü maddesinde yer alan

'haklarında kısıtlamalar yapılamaz' (standstill-clausule) ilkesi örnek gösterilmiştir.

Şimdi sayın bakanın hükümet protokolünde yer alan 'bağımsız oturum alma hakkının 3 seneden 5 seneye çıkartılması' konusunda nasıl hareket edeceğini merak ediyorum. 'Toprak ve Oğuz Kararı' sonrasında artık bununda mümkün olmayacağı net bir şekilde ortaya çıktı. Umarım Türkler hakkında alınan bu karar hükümet ortakları arasında bir sorun çıkarmaz ve bir siyasi krize de yol açmaz" diyerek kararın, tüm Türk vatandaşlarına hayırlı olmasını diledi.

Avrupa Adalet Divanı, 9 Aralık 2010 tarihinde aldığı kararda, evlilik veya aile birleşimi nedeniyle Hollanda'ya gelen Türklerin, 3 yıl içinde boşanmaları halinde sınır dışı edilmeyeceğine karar vermişti. Ortaklık Konseyi'nin 1/80 sayılı kararının 13'üncü maddesine atıfta bulunan Avrupa Adalet Divanı, Türklerin oturumlarıyla ilgili durumlarının kötüye götürülememesi konusunda da Hollanda'yı uyarmıştı.
erkan
Mezun-NL
Mezun-NL
 
İleti: 187
Kayıt: 03 Şub 2008, 23:28
Turkiye_Sehir: İstanbul
Yabanci_Ulke: Hollanda/ Amsterdam


Gurbetci Medyasi

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir
cron