ORNEK NT 2 STAATSEXAMEN II SORULARI..

NT 2 Sinavi Nedir, Alistirma Yapmak icin Sorular, Sinava Giren Arkadaslarimizin Yasadiklari, Tecrubeleri

Moderatör: sansli

Cevapla
Geluk
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 979
Kayıt: 16 Eki 2007, 13:32
Turkiye_Sehir: yozgat-kayseri-tekirdag-trabzon
Yabanci_Ulke: hollanda-breda

ORNEK NT 2 STAATSEXAMEN II SORULARI..

Mesaj gönderen Geluk »

===============STAATSEXAMEN II===============

SCHRIJVEN(YAZMAK) SORULARI==>

Schrijven A

Hier komen eerst acht korte tekstgedeelten. In elk tekstgedeelte is een hele zin of een deel van een zin weggelaten.
Schrijf op de lijnen een zin of een deel van een zin. Wat u opschrijft, moet goed passen bij de andere zinnen van het tekstgedeelte.
Er zijn verschillende mogelijkheden voor een goed antwoord.

Twee voorbeelden

Voorbeeld 1:
Volgend jaar is er weer een filmfestival in Rotterdam.
..........
Daarom heb ik nu al toegangskaarten gereserveerd.

Antwoord:
Volgend jaar is er weer een filmfestival in Rotterdam.
Dit jaar kon ik er niet naar toe, omdat het uitverkocht was.
Daarom heb ik nu al toegangskaarten gereserveerd.

of:
Volgend jaar is er weer een filmfestival in Rotterdam.
Ik wil het zeker niet missen.
Daarom heb ik nu al toegangskaarten gereserveerd.

Voorbeeld 2:
Het inkomen van de mensen is de laatste jaren lager geworden.
Autorijden is de laatste jaren een stuk duurder geworden.
Toch .........

A ntwoord:
Het inkomen van de mensen is de laatste jaren lager geworden.
Autorijden is de laatste jaren een stuk duurder geworden.
Toch is het aantal autobezitters niet kleiner geworden.

of:
Het inkomen van de mensen is de laatste jaren lager geworden. Autorijden is de laatste jaren een stuk duurder geworden. Toch worden er ieder jaar meer auto's verkocht dan het jaar daarvoor.

Vul de zinnen op de volgende bladzijden op dezelfde manier aan.
Voordat .......... moet u eerst een ondertekend inschrijfformulier aan ons opsturen.
De gemeente heeft plannen om alle huizen in die straat te slopen, hoewel ..........
Personen die ouder zijn dan 60 mogen meedoen aan de hardloopwedstrijd, mits ..........
Het autogebruik moet op korte termijn aanzienlijk worden teruggedrongen. Als we zo doorgaan, ..........
De brandweer heeft ons bedrijf nieuwe voorschriften gegeven voor de brandveiligheid. De .......... aanleiding hiervoor was ..........
Mocht u niet in staat zijn bijgevoegde rekening voor de aangegeven datum te voldoen, ..........
Schrijven B

1. Problemen in de gezondheidszorg

In de gezondheidszorg in Nederland is een enorm gebrek aan personeel. Dit heeft grote gevolgen voor de kwaliteit van de zorg in Nederland. In sommige onderzoeken wordt gesteld dat, om in de toekomst voldoende personeel te hebben, de helft van alle schoolverlaters voor een opleiding in de gezondheidszorg zou moeten kiezen!

Opdracht Schrijf een samenhangende tekst van 150-300 woorden over het personeelsgebrek in de gezondheidszorg. Ga in op de gevolgen van het personeelsgebrek voor bijvoorbeeld de maatschappij, de patiënten en het personeel zelf. Bedenk ook maatregelen om meer mensen te laten kiezen voor een opleiding in de gezondheidszorg.


LEZEN (OKUMAK) SORULARI==>

Deze tekst komt uit een folder voor studenten. De tekst gaat over de mogelijkheden om geld aan te vragen om te gaan studeren of stage te gaan lopen in het buitenland.

'Erasmus', voor studie in het buitenland

Het programma Erasmus (European Community Action Scheme for the Mobility of University Students) van de EG heeft als belangrijkste doel de mobiliteit van studenten binnen de Gemeenschap te bevorderen. Erasmusbeurzen zijn beschikbaar sinds het academisch jaar 1987-'88. Ze worden toegekend voor studie aan een hogeschool of universiteit in een andere EG-lidstaat.
Voor Nederland was in het studiejaar 1990-'91 bijna 4 miljoen gulden beschikbaar voor studenten die tijdelijk in het buitenland wilden studeren.
Erasmusbeurzen worden verstrekt aan onderwijsinstellingen, vakgroepen of afdelingen die met één of meer Europese partners een uitwisselingsovereenkomst hebben gesloten. Die verdelen het toegekende bedrag vervolgens onder hun studenten.

Voor wie?
Universiteiten en hogescholen verstrekken beurzen aan studenten die in het kader van een Erasmus-uitwisseling een aantal maanden in het buitenland gaan studeren. Eerstejaars komen niet in aanmerking. Let wel: de onderwijsinstelling selecteert uiteindelijk de studenten die een beurs krijgen.

Hoe lang kun je naar het buitenland?
De lengte van een buitenlandse studieperiode verschilt per uitwisselingsovereenkomst, die universiteiten of hogescholen hebben afgesloten met EG-partners. Erasmusbeurzen worden verstrekt voor een studieperiode variërend van drie maanden tot een academisch jaar.

Hoe hoog zijn de beurzen?
De hoogte van een Erasmusbeurs is ondermeer afhankelijk van de buitenlandse studieperiode, het aantal gegadigden en het land dat wordt bezocht. Studenten krijgen meestal een maandelijkse toelage plus een reiskostenvergoeding. Erasmusbeurzen zijn bedoeld als tegemoetkoming in extra kosten, die het gevolg zijn van een studie in het buitenland (bijvoorbeeld taalvoorbereiding en reiskosten).
Wie een rijkstoelage krijgt, houdt die ook gedurende de buitenlandse studie.

Zijn er nadelige gevolgen voor de studie in Nederland?
Nee. Een studie in het buitenland vergt weliswaar de nodige voorbereidingstijd en inspanningen, maar de resultaten tellen mee in het Nederlandse studieprogramma.

Hoe vraag je een Erasmusbeurs aan?
Studenten die willen weten welke mogelijkheden er zijn, moeten voor inlichtingen daarover bij hun instelling zijn. Studenten kunnen alleen een beurs krijgen wanneer hun universiteit of hogeschool samenwerkingsverbanden met EG-partners heeft gesloten. De eigen docenten en bureaus buitenland of studentendecanen zijn meestal op de hoogte van de mogelijkheden.

'Stir', voor studie en stage in het buitenland

Sinds het studiejaar 1988-'89 stelt het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen geld beschikbaar voor internationalisering van het hoger onderwijs. Er zijn met name beurzen voor studentenuitwisseling. In 1990 was daarvoor 8 miljoen gulden beschikbaar (in de komende jaren aanzienlijk meer). Deze Stir (Stimuleringsprogramma voor internationalisering van het hoger onderwijs)-fondsen zijn bedoeld als 'aanjaagpremie', om extra vaart te zetten achter de Nederlandse internationalisering en om initiatieven van onderwijsinstellingen te stimuleren.
Stir-beurzen zijn beschikbaar voor studies, voor zover die niet via Comett-, Lingua- of Erasmusprogramma's in aanmerking komen, en voor stages.
Voor HBO-studenten zijn die voorwaarden iets minder strikt wanneer het gaat om een stage binnen de EG. Stir-beurzen worden, in tegenstelling tot die van Erasmus, Lingua, of Comett, ook verstrekt voor uitwisselingen met landen buiten de EG.

Voor wie?
Voor studenten die een opleiding volgen aan een Nederlandse hogeschool of universiteit, die in principe recht hebben op een basisbeurs en nog niet eerder een Stir-toelage hebben ontvangen. Stir subsidieert ook stages binnen de EG.

Hoe lang kun je naar het buitenland?
Stir-toelagen worden verstrekt voor een studie of stage, variërend van een maand tot een academisch jaar.

Hoe hoog zijn de beurzen?
De hoogte van een Stir-beurs is afhankelijk van de buitenlandse studieperiode, het aantal gegadigden en het land dat wordt bezocht. Tot nu toe kregen studenten een maandelijkse toelage plus een reiskostenvergoeding. Stir-beurzen zijn bedoeld als tegemoetkoming in extra kosten, die het gevolg zijn van studeren in het buitenland (bijvoorbeeld taalvoorbereiding en reiskosten). Wie een studietoelage krijgt, houdt die ook gedurende de buitenlandse studie.

Zijn er nadelige gevolgen voor de studie in Nederland?
Nee. Ook voor Stir-beurzen geldt dat de eigen instelling de gevolgde studie of stage moet erkennen als een onderdeel van het Nederlandse studieprogramma.

Hoe vraag je een Stir-toelage aan?
Studenten die willen weten welke mogelijkheden er zijn, moeten voor inlichtingen daarover bij hun eigen universiteit of hogeschool zijn. De eigen docenten en bureaus buitenland of studentendecanen zijn meestal op de hoogte van de mogelijkheden.

Beantwoord vraag 36 tot en met 40 met behulp van de tekst 'Erasmus/Stir' (pagina 22).

36. Een student wil een stage in het buitenland lopen.
Welke beurs kan hij hiervoor aanvragen?
A De Erasmusbeurs.
B De Stirbeurs.

37. Bij welke beurs is de minimale tijd die een student in het buitenland moet verblijven, het kortst?
A Bij de Erasmusbeurs.
B Bij de Stirbeurs.

38. Welke studenten kunnen geen Erasmusbeurs krijgen?
A Eerstejaars studenten.
B Studenten aan hogescholen.
C Studenten die al eerder een Erasmusbeurs hebben ontvangen.

39. Stopt de studietoelage van de Nederlandse regering tijdelijk in de periode dat men een toelage krijgt in het kader van de Erasmusbeurs?
A Ja.
B Nee.

40. Kan een stage in het buitenland gelden als onderdeel van een Nederlands studieprogramma?
A Ja.
B Nee.

SPREKEN(KONUSMAK) SORULARI==>

Instructie

- Uw antwoorden bij de opdrachten in dit deel moeten kort zijn. Soms zijn enkele woorden al genoeg, soms moet u één of twee zinnen zeggen. U hebt hier twintig seconden spreektijd.

- Soms staan er plaatjes of een stukje tekst bij een opdracht. Voor het bekijken van deze extra informatie krijgt u steeds vijf seconden de tijd. Een pieptoon geeft aan dat u moet beginnen met spreken.

- Er volgt nu eerst een voorbeeld. Luister goed. U hoeft nog niet te spreken.
Voorbeeld
In uw buurt hangt al een paar dagen een vieze lucht. Veel mensen in de buurt krijgen lichamelijke klachten. U hebt de politie gebeld en bent met hen in gesprek. Vertel de politie wat de klachten zijn. U hoort eerst de politie.

Opdracht 1
U neemt deel aan een vergadering op uw werk. U probeert al een tijd lang iets te zeggen, maar steeds begint iemand anders te praten. U vindt dat het nu uw beurt is om wat te zeggen. Wat zegt u?

***BURDA SIZE SORUYU OKUYOR. PIP SESINDEN SONRA DIGER PIP SESINE KADAR CEVAP VERMENIZ GEREKIYOR..!

Instructie

- Bij de opdrachten in dit deel wordt van u een langer antwoord verwacht. U hebt hier dertig seconden spreektijd.

- Soms staan er plaatjes of een stukje tekst bij een opdracht. U moet deze informatie gebruiken bij het geven van uw antwoord. In dit deel krijgt u altijd vijftien seconden de tijd om uw antwoord voor te bereiden. Een pieptoon geeft aan dat u moet beginnen met spreken.

- Er volgt nu eerst een voorbeeld. Luister goed. U hoeft nog niet te spreken.

Voorbeeld
U werkt in het magazijn van een groot installatiebedrijf en houdt daar de voorraden bij. Dit werk gebeurt nog met pen en papier.
Overtuig de bedrijfsleider van de noodzaak van de aanschaf van een computer voor uw werk. Geef ten minste twee redenen hiervoor. Bekijk eerst de gegevens in uw opgavenboekje. Begin na de pieptoon te spreken.

U kunt bij uw antwoord bijvoorbeeld gebruik maken van de volgende gegevens:
- tijd
- nauwkeurigheid
- gemak

Opdracht 3
U werkt als studie-adviseur op een middelbare school. Een havo-leerling komt bij u op het spreekuur. Hij wil later graag naar de universiteit, en hij wil van u weten wat de mogelijkheden zijn. Kijk naar het schema.

****BURDA SIZE YUKARDAKI METNI OKUYOR VE ASAGIDAKI SEMAYA BAKMANIZ SOYLUYOR. VE DAHA SONRA SEMANIN ALTINDAKI SORUYU TEKRAR OKUYOR, PIP SESINDEN SONRA CEVAP VERMENIZ GEREKIYOR
Resim
Luister naar de vraag van de leerling. Leg hem uit welke twee mogelijkheden hij heeft. Vertel hem ook hoe lang het duurt voordat hij op de universiteit kan beginnen.

Instructie

- Bij de opdracht in dit deel moet u langere tijd spreken. U hebt hier twee minuten
spreektijd.

- U krijgt van tevoren twee minuten de tijd om uw verhaal voor te bereiden. In die tijd bekijkt u de informatie in uw opgavenboekje en bedenkt u wat u wilt gaan zeggen.

- Een pieptoon geeft aan dat u moet beginnen met spreken.

- Bij dit deel is géén voorbeeld.

Opdracht 1
Het vliegverkeer is de laatste jaren sterk toegenomen. Daarom onderzoekt de Nederlandse overheid de mogelijkheden om de luchthaven Schiphol uit te breiden. Er zijn twee plannen gemaakt om uitbreiding van de luchthaven mogelijk te maken.


U studeert aan een technische universiteit. U houdt een presentatie over de toekomst van de Nederlandse luchtvaart. U legt uw medestudenten eerst uit welke twee mogelijkheden de overheid ziet om de luchthaven uit te breiden. U gaat daarbij ook in op de voor- en nadelen van beide mogelijkheden. Verder vertelt u welk plan u het beste vindt en waarom.
**** BURDA SIZE YUKARDAKI METNI OKUDUKTAN SONRA SORUYU SORUYOR. IKI DAKIKA DUSUNME VE OKUMA SURESINDEN VE PIPTEN SONRA CEVABI SOYLEMENIZ GEREKIYOR..!


uitbreiding in zee
(eiland voor de kust)

- bouwkosten: 15 miljard euro
- geluidsoverlast: nee
- onteigening/afbraak van huizen: nee
- veiligheidsproblemen: klein
- aanlegtijd: 10 jaar
uitbreiding op huidige locatie
(drie extra banen)

- bouwkosten: 4 miljard euro
- geluidsoverlast: ja
- onteigening/afbraak van huizen: ja
- veiligheidsproblemen: groot
- aanlegtijd: 5 jaar

Resim
Het is belangrijk:
- dat u de twee uitbreidingsmogelijkheden beschrijft,
- dat u de voordelen en nadelen van beide plannen bespreekt, en
- dat u vertelt welk plan uw voorkeur heeft en waarom.
Alleen dan kunt u namelijk het volle aantal punten voor deze opdracht krijgen.

U krijgt nu eerst twee minuten de tijd om te bedenken wat u tegen uw medestudenten gaat zeggen. Bekijk in die tijd ook de bovenstaande informatie. Begin na de pieptoon te spreken.


LUISTEREN(DINLEMEK) SORUSU==>

Voorlichting over glas

U gaat luisteren naar voorlichting over glas. De directeur van het glasmuseum in Hoogeveen, Cees van Olst, vertelt onder andere hoe glas gemaakt wordt en wat je allemaal met glas kunt doen.U hoort eerst een inleiding van Cees van Olst. In de inleiding vertelt hij hoe er werd ontdekt hoe je glas kunt maken en van welke grondstoffen. Hierbij is nog geen opgave.

***BURDA SIZE YUKARDAKI METNI OKUYOR.. VE BI SAHSIN SIZE CAM HAKKINDA BILGI VERECEGINI SOYLUYOR..!

Dan gaat de toets nu verder. Lees eerst opgave 1 goed door.

1. Wat vertelt Cees van Olst over glassoorten?
A Elke glassoort kan makkelijk omgezet worden in een andere soort.
B Er bestaat één soort glas en die kun je overal voor gebruiken.
C Glassoorten hebben dezelfde basis maar verschillende toevoegingen.

****BURDA SIZE BI SAHIS CAM HAKKINDA BILGI VERIYOR, SIZDE DUYDUGUNUZ BILGIYE BAKARAK YUKARDAKI SORUYU CEVALIYORSUNUZ..!

kolay gele

Geluk
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 979
Kayıt: 16 Eki 2007, 13:32
Turkiye_Sehir: yozgat-kayseri-tekirdag-trabzon
Yabanci_Ulke: hollanda-breda

Re: ORNEK NT 2 STAATSEXAMEN II SORULARI..

Mesaj gönderen Geluk »


Cevapla

“NT2 (Nederlandse Taal Als Tweede Taal)” sayfasına dön