mstosman yazdı:merhaba arkadaslar ben size daha acik bilgilerde bulunabilirim.neden diyeceksiniz cunku ben suan meslek okuluna gidiyorum yani mbo..
bir kere meslek okuluna yazilmak icin en az hollandada bir yil ikamet etmeniz gerekli ve hollanda da oturdugunuza dair oturum karti veya pasaport yeterli..yani hallonda pasaportu zorunlu degil..
ben gecen yil ROC elektirik bolumune yazildim..
elektrik bolumunu nt1 , nt2 ,nt3 ve nt4 asamali.nt1 normal suresi 1.5 yil nt2 ise 2 yil suruyor..
simdi diyeceksiniz belkiokuyamam veya zor bir durumla karsilasabilirim..hic bir zaman oyle dusunmeyin.cunku adi uzerinde meslek okulu oldugu icin pratik yapiyorsunuz ve pratik yaptiginiz icin daha iyi anliyorsunuz..
eger mbo nt1 veya nt2 yapiyorsaniz aldiginiz paralar karsiliksizdir..yani ilerde geri odeme diye birsey yok.
ayrica aldiginiz diployla hollanda pasaportuna basvuru hakkiniz var ve inburgering toets yapmak zorunda degilsiniz..
bir kisi 512 euro para aliyor esi calismayip cocuguda varsa 1130 euro para alir
kisaca benim suanda durumumu anlatayim
ben aylik 1130 euro karsiliksiz para aliyorum yaninda ov karti..cunku partnertoeslag diye bir basvuru hakkiniz var..buna basvuru yapmaniz icin esinizin calismamasi lazim ve en az bir cocugunuzun olmasi lazim.eger esiniz calisiyorsa 512 euro civarinda para alirsiniz yani partner toeslaga basvuru hakkiniz olmaz..
partnertoeslaga basvuru yapmaniz icin sizin en az 13.000 euro esinizinde 8.300 euro yillik (bruto) geliri olmasi lazim. ayrica anne ve babanizinda gelirine bakiliyor..(sizden annenizin ve babanizin gelir durumu isteniyor,,)
size tavsiyem bir meslek okuluna yazilin.esiniz calisabilir yillik 8300 euro gecmemek sartiyla sizinda yillik 13.000 euro hakkiniz var.ayrica ucretsiz hollandanin neresine giderseniz bedava hafta ici isterseniz hafta sonuda olabilir.ama ikisinden birisini secmeniz lazim..yalniz sunu da belirteyim ben okula yillik 996 euro para oduyorum.bunu kendi cebinizden odersiniz..
ve bu parayi 34 yasina kadar alabilirsiniz..
daha genis bilgi icin ib-groep resmi sitesini asagidaki linkte veriyorum..her konu hakkinda bilgi bulabilirsiniz.eger kafaniza takilan bir soru varsa benimle irtibata gecebilirsiniz..
http://www.ib-groep.nl/particulieren/sf ... et_mbo.asp
ayrica arkadaslar aldiginiz paralar gelir olarak belasting de gozukmez ev kirasi ve zorg toeslag en fazla duzeyde alirsiniz.hem dilinizi gelistirin hem diploma sahip olunda yaninda da aylik 1.130 euro aylik para alin.yani eger 30 yasina gelmediyseniz istediginiz zaman bir meslek okuluna yazilabilirsiniz..bizim okulda nisan ve eylulde kayit yapiliyor.yilda iki defa.
bu dedigim sartlar sadece mbo nt1 ve nt2 derecelerinde gecerlidir.
Doe je een mbo-opleiding op niveau 1 of 2, dan is je studiefinanciering een gift.digerleri geri odeme durumu vardir.ayrica borc alma haklariniz da var ..