oncelikle siteyi takip ediyordum fakat buraya geleli izlenimlerimi paylasmak bu zamana nasip oldu.
vizem ciktiktan sonra mayis ayinin ortalarinda hollandaya geldim. ve geleli acikcasi burada pek birsey olmadigini gordum. geldigim zaman zarfinda ev tamirati esya isleri bir yandan belge isleri bir yandan dugun bunlarla ugrastim. ayrica turkiyeye gidip geldim. ramazan ayinin da gelmesiyle hollandada yasamin turkiyeden gercekten farkli oldguunu gormus oldum.
oncelikle, herkesin merak ettigi ( bende bunu merak ediyordum gelmeden once ) neler olacagi. yani yurtdisinda yasamak nasil birsey bundan bahsetmek istiyorum.
arkadaslar, ben ingilizce anlasabiliyorum insanlarla hatta hollandacayi konustuklarinda anliyorum birseyler. ama dil gercekten buyuk bir eksiklik. cunku bilmediginiz bir yerde birde diliniz yoksa dut yemis bulbul gibi oluyor insan. konudan uzak, olaylari anlamadan yasamak buna denir ancak. cogu seye yabanci kaliyoruz burda. yasam tarzi diye birsey yok cunku turkiye gibi sen sakrak bi sicaklik yok bu ulkede. insanlar aksam oldugunda evlerindeler. gunduzde zaten calisiyorlar. onun icin sokaklar cogu zaman bombos. sadece arabalari gorebilirsiniz. aksam cikip hadi bir tur atalim bir hava alalim dediginizde 5 dakkaya sIKILIyor insan cunku her taraf bombos. kisacasi benim gordugum hollandada bu kasvetli yasam tarzi sehre bile yansimis. calis, eve gel. ye ic yat. hafta sonu belki bir gezme oda sahil millet bir ileri bir geri yapiyor persembe-pazar bi carsi gunu o da aksam 9 a kadar. dukkan arasan bi derdin oldugunda zor bulunuyor.
bilgisayarimin sarj aleti bozuldu mesela, sarj aleti alsan 100 euro yaptirmak istesen ole bi yer yok. allahtan zor bela buldum bi yer ve yaptirdim. burda insan herseyden biraz anlamak zorunda. mesela ev isleri insaat isleri tamirat isleri. eger isinizi baska birine yaptircaksaniz yandiniz adamlarin ucreti cok fazla. bulgarlar veya polonlar var hani ucuza calisir onlarda isleri berbat yapiyolar yarim yamalak. 5 kapi boyattim birde merdiven 500 euro verdim siz dusunun artik. mesela bisey tasitmaniz lazim araba kiralicaksin 60-70 euro, esyaya ayri montaja ayri para. arabaniz mi var ole park edemessiniz her yere . heryerde park parasi. televizyona kablo baglatiyosunuz cunku turk tv izliceksiniz mesela o da para. cop parasi vergi yani saglik sigortasi ev hipotegi olmadiysa kira. esya alirken onun bile cop parasini aliyorlar.
aslinda burda anlatmak istedigim arkadaslar devlet aldigi maasi aynen bir sekilde geri aliyor. hani eviniz olablir burda arabanizda ama o maas gidiyor yatirim yapmak zor geliriniz yuksek deilse. simdi bunlari saydim cunku turkiyede yasarken bu kadar vergi veya masrafla karsilasmiyor insanlarimiz. cunku yasam ucuz hakikaten turkiyede. ve biraz fazla geliyor bizim gibilerine bu gibi seyler.
ben bilgisayar ogretmeniydim bundan 2-3 ay oncesine kadar ve isifa ettim simdi. oncedende is imkanlarini arastiriyordum ve is cok arkadaslar yeterki bir mesleginiz olsun. burda ac kalmak yok onu bilin. ama dil cok onemli dili kesinlikle ogrenmek lazim. hatta inglizcesi olanlar dahada ilerletsin ki daha iyi maas alabilesiniz. burda yuksek maas alcak maas pek yok. universite bitirdin bir maastan baslarsin sabit. tecrubene gore maasin artar sonra. cok zengin olmak yok nede cok fakir. cok zengin olan ya ev insaat isi yapiyor yada ihaleye giriyor isci calistiriyor. veya sirket isleri toptancilik bunun gibi seyler. turkler arasinda cok meslek cesitlilikleri yok ve burdakilerin ufuklari da cok gelismis deil. ( tabi benim tanistiklarim ) kime sorsam insaat isinde var para diyor artik siz dusunun. fayans ustasi ayda 5000 euro aliyor ( gercek bu ).
simdi ramazanin bitmesini bekliyorum ve ondan sonra belediyenin acmis oldugu dil kursuna gidecegim ama tudelft in dil okuluna gitmeyi dusunuyorum. belediyenin ki mecburi oldugu icin ilk ona devam edecegim. sonra umarim tudelft.
ayrica is ariyorum cunku daha yeni kendime gelebildim bussuru is gucten sonra. ama dil yok ingilizce olmasina ragmen bakiyorum hollandacasiz olmuyor. bir sure belki baska isler yapmak zorunda kalabilecegim. bilgisayar ogretmeniyim, ayrica ilgilenen veya yardimci olabilcek arkadaslara duyurulur

belki konu ordan oraya sapti atladi ama su an bu kafaYla fikirlerimi belirtmek istedim.
siteyi takip eden butun arkadaslara selamlar ve yollarinda allah sabir versin diliyorum.