arkadasim hollandada bekar biri icin ev, yiyecek ivir zivir asagi yukari aylik 800-1000 euroyu gozden cikaracaksin. buraya gelince, sana dil kursunu sart kosacaklar. hem kursa gidip hem calisabilirsin ama 16 aydir burdayim tecrubeyle sabit ki hollandacasi olmayana is yok nerdeyse. sansa belki bir temizlik veya call centerda turkce is bulabilirsin. veya turk market manav, bahce yada pazarda calisabilirsin.
vatan millet sakarya olayina gelince;
buraya benim gordugum kadariyla 4 turlu amacla gelen var. birincisi, gercekten severek evlenmis ve Turkiyede yasamak istemis ama ozel durumlardan dolayi buraya gelmek zorunda kalmis olanlar. mesela ben. esimle daha evlenmeden Turkiyede yasamaya karar verdik. o zaman babasi hayattaydi. esim ailenin tek kizi. daha sonra babasi vefat etti. su an 3 kisi yasiyoruz. kayinvalide de bizimle beraber. esim babasi vefat edince annemi burda yalniz birakamam dedi ve Turkiyeye donmekten vazgecti. cunku annesi calisiyor ve emekli olmasina 5 yil var. Turkiyedeki cok iyi kazandigim hatta hollandaya gelmezden once seflige atanacagim isimi birakip gelmek zorunda kaldim. bosanacak halim yoktu. mecbur kaldim. zaten 3 yil isvicrede calismisim. buralarin nasil oldugunu iyi biliyordum. bi merakim yoktu zaten. Kayin valide emekli olup kendi ayaklari uzerinde durmaya baslayinca Kanadaya tasinmayi dusunuyoruz. Su an biz calisip destek olmadan burda tek basina yasayacak maddi gucu yok. Kanada meselesi de ayri bi konu basligi.
ikincisi; buraya gelmek icin evlenenler yada partner bulanlar. bu gruba sanirim sen giriyorsun. gayet normal ve anlasilir buluyorum. yazdiklarina da katiliyorum. Turkiye guzel hos ama herkes ayni imkanlara sahip degil, herkes esit degil. sen dagda askerlik yapiyorsun, mesela gecmis basbakanlardan birinin oglu evinin onundeki karakolda askerlik yapiyor. sen ay sonunu nasil getirecegini dusunuyorsun, namusunla para kazaniyorsun, calmiyor cirpmiyorsun, vergini oduyorsun siyasetcinin birinin oglu daha yirmili yaslarinda gemi aliyor. dolayisiyla bu ulkeden gitmek fikrini gayet iyi anliyorum.
ayrica insanoglunun dogasinda var, yasanabilir daha guzel daha ferah daha gelecek vaad eden yerlerde yasamak.
ucuncusu okumak, is kurmak yada bir sirket adina buraya calismak icin gelenler.
okumak icin gelmek tamamen maddi durumunla alakali. zaten o maddi imkanin varsa hollanda degil amerikaya gidersin. is kurmak da keza maddi gucunle dogrudan alakali. is bulup gelmek konusu biraz karisik. sayisi az yeteneklere sertifikalara egitimlere sahip birilerinden olman lazim ki burda bi is bulup, sirketin seni Turkiyeden buraya davet etsin. en az 2 dil bilmek, master doktora sahibi olmak, alaninda uzman olmak vs. gibi.
Dorduncusu umutsuzlar. bu gruba, Turkiyede gercekten egitimi olmamis, is bulamamis, tek umut kapisi olarak burayi gorerek burda yasayan biriyle karsilikli riza ile evlenip gelenler. bazi, burda hollandada yasayan dengesizler de Turkiyeden ozellikle bu kisilerle evlenip getirerek, sozde burda evli coluklu cocuklu gorunup, esinin safligindan yararlanip disarda, hollanda gecelerince her halti yiyenler. klasik, ilkel ataerkil aile yapisi. holladaya getiren getirileni daima ezme durtusuyle yasar. bu tur evlilikler ne yazik kalici uyum sorunu veya yukarida saydigim sebeplerden dolayi pek kalici olamiyor.
demem o ki, herkesin farkli bir durumu var Hollandaya gelmek konusunda. bu farkliliklarimiza hepimiz saygi gosterecegiz. her fikre acik olacagiz. bu demek degildir ki, Turkiye iyi yonetilmiyor basimizdakiler hayirsiz diye vatanimizi milletimizi sevmiyoruz. yarin beni askere cagirsalar kosa kosa gene giderim. sirf bastakiler hayirsiz, hirsiz diye ekmegini yedigim, suyunu ictigim, havasini soludugum yalniz ve guzel ulkemi bir kenara birakamam.
gene konusturdunuz beni:)
selamlar
Leonardo
merhaba , Beraber Yaşamak Şart mı ?
Moderatör: sansli
-
- Mezun-NL
- Turkiye_Sehir: Ankara
- Yabanci_Ulke: Rotterdam
-
- Mezun-NL
- Turkiye_Sehir: Aydin