arkadasim bende hassiyetlerinizi anliyorum bende sizi kirmak veya sizinle tartisma icine girmek gibi niyetim yok zaten simdi ayni tarafta sayiliriz hepimiz burdayiz ve birlikte olmaliyiz bu ilk gercek
benim turkiyenin satilmasiyla ilgili goruslerine katilmiyorum gercektenn bu dediginiz seyler dunyanin her ulkesinde var ister inanin ister inanmayin ama var ama bizimki kadar ortada degil bunu bilmenizi isterim her ulkede bu tur kisir tartismalar oluyor ama neyi satacaklar zaten bundan oncekiler anasini aglatti bu ulkenin kac yasindasiniz bilmiyorum ama tahminen benden yas olarak buyuksunuzdur ben 1995 5 nisan krizi diye birseyi hatirlarim 2000 krizini bilirim ve daha niceleri simdi en azindan o kadar kotu durumda degil bi sabitlesme var en azindan evet yillik ithalat 160 milyar civarindan yani cari acik reel olark % 20 civarinda yani bundan 10 yil once %160 7 yil once %145 ti yani aradaki farki siz kendiniz degerlendirin artik ne kadar degisme olmus 1998te gayri safi milli hasila 150 milyar dolardi bu yil tahmini 600 milyar reel beklentiler 500un uzerinde bnlar biseyleri ortaya koyar
ssyal devlet degil demissin bu ulke cok vergi aliyor evet ama dunyanin hicbir ulkesinde burdaki kadar sosyal yardim yoktur dunyanin parmakla sayili ulkesi haric hicbir yerde hasta kalinca 3-5yil hastalik parasi vermezler hicbir devlet bu kadar esitlikci olmaz hep olumsuzluklari veriyorsunuz ama burda bi evde 2 kisi calissin yillik en dusuk ortalama bir eve 35.000 eurodan asagi girmez yani dolar olarak 53.000 yapar o evde 4 kisi yasasa yillik kisi basi normal bi ailede 13.000 dolar olur bu dunyanin tum buyuk ulkelerinden daha iyi bu miktar amerikada 8000 kanadada 11000 fransada 8500 almayada 8000 isvecte 14000 cinde 400 senegalde 250 turkiyede 600 japonyada 17000 daha ornek verebilriim ama aradaki farklari gormek icin yeter sosyal devlet demek tum halkina esit olan yani en azindan halkinin karnini doyuran temel ihtiyaclarini gideren (gida, saglik , egitim vb..) devlet demektir daha oncede soylemistim dunya degisti pazar paylari degisti tabiki avrupa birligi degisti hollandada degisti bu gayet normal cunku birileri gucunu kaybedecekki digerleri guclensin bunu anlamak zor degil hollandaninda 10 yil oncesinde gibi olmasini beklemek buyuk hata olur artik degisime ve degismeye hazir ve acik olalim
demissin ben burdayim burda yerlestim bak ne guzel birakin yeni gelenler gelsin buraya yerlessin burda buyuk bi guc olalim birlik olalim sen yerlestiysen ben yerlestiysem herkes yerlesir kimsede de kimseye yalakalik yapmazsa senin dedigin gibi hicbir sorun olmaz
dun bi paracetemol ornegi vermissin bu gayet normal kimse ulkesi ilac coplugu olsun istemez bu adamlarda bunu istemiyor WHO yani dunya saglik orgutunun sitesinden bak bakalim dunyanin ilac coplugu ulkelerinin basinda kim var herkes mantik meselesi yani hangi acidan baktigina bakar daha cok ornek verebilirim ben ulkemi cok seviyorum asla kotulemem ama hatalarini ve iyi taraflarini soylerim burasi sosyal konularda cok iyi bu sabit bi olay zaten
bardagin bos tarafi kadar dol tarafinada bakalim
hollanda da tecrubeler
Moderatör: sansli
Forum kuralları
Lutfen Forumun Sagligi icin Copluge donmemesi icin kurallara uyalim.. Aksi taktirde yazilariniz silinecektir.
*Konuya uygun baslik seciniz. ( yardim, lutfen, acil gibi baslik kullanmayin. )
*Arama yapmadan konu acmayiniz. Yazinizi Uygun konu basligi altinda aciniz. ( sinav oncesi, duyuru, kendinizi tanitin, alim satim )
*Bir kisinin yazisina Tesekkur etmek istiyor iseniz. Yazi yerine tesekkur dugmesine tiklayin.
Lutfen Forumun Sagligi icin Copluge donmemesi icin kurallara uyalim.. Aksi taktirde yazilariniz silinecektir.
*Konuya uygun baslik seciniz. ( yardim, lutfen, acil gibi baslik kullanmayin. )
*Arama yapmadan konu acmayiniz. Yazinizi Uygun konu basligi altinda aciniz. ( sinav oncesi, duyuru, kendinizi tanitin, alim satim )
*Bir kisinin yazisina Tesekkur etmek istiyor iseniz. Yazi yerine tesekkur dugmesine tiklayin.
-
- Mezun-NL
- Turkiye_Sehir: Kayseri
- Yabanci_Ulke: Hollanda
Re: hollanda da tecrubeler
Eylul 2007 MVV basvuru
Aralik 2007 Hollanda`ya gelis
Eylul 2008 Dil kursuna basladim
Mayis 2009 NT2 diplomasi
Aralik 2010 Pasaport basvurusu
Haziran 2011 Hollanda vatandasligi
Mayis 2009 NT2 diplomasi
-
- Mezun-NL
cevabinizdan yalnis anlasildigimi bir kez daha anliyorum,
demissinizki iki kisi calissa bir aileye yillik 35.000 euro para girer,bu cok dogru,fakat birde aile butcesinden cikan parayi soylemeyi unutmussunuz,bir kisi ornek alinirsa aylik minumum net gelir 1200 euro civarindadir, bir kisi icin aylik kesintiler 119 euro saglik sigortasi,500 euro kira veya ipotek gideri,arabasi varsa ortalama aylik 30 euro araba vergisi ve zorunlu aylik ortalama 45 euro arac kasko gideri,belediye atik su bedeli aylik 17 euro,emlak vergisi 54 euro,elektrik su ve gaz gideri aylik en az 90 euro ve zorunlu ipotek sgortalari ve diger zorunlu odemeler....ve kisinin gida harcamalari... geriye pek bisey kalmiyor...
burda belirtmek istedigim diger bir husus,diyorsunuzki hollanda da sosyal guvence veya hastalik parasi 3-5 sene odeniyor,tamam odeniyor ama devlet bunu sizin kara kasiniz kara gozunuz icin odemiyor,sagliginizda calisirken sizin maasinizindan bu odenekleri catir carir kesiyor,hasta veya issiz kalinca bu aldigi paralari size oduyor,,yani cebinden size hayir islemiyor,hasta veya issiz kalmazsaniz yillarca sizden bu isler icin kestigi paralari cebe atiyor ..
paracetamol konusuna gelince...benim burda dogmus buyumus sigorta sirketlerinde calisan bir kac arkadasim var,onlar bu sistemi cok iyi biliyorlar,burdaki sigorta sirketleri doktorlari ilac yazmamalari konusunda telkinle ve bazi kiyaklar gecerek vazgecirmeye calisiyorlar,ilac yazilmasin veya hastaya pahali tetkikler tomografiler cekilmesin baabinda uyariyorlar,cunku bunlar yapilirsa sigorta sirketleri hastane veya eczanelere para odemek zorunda kaliyorlar,bu islerine gelmiyor,primleri toplarken iyi ,ama is para odemeye gelince olmaz boyle bisey...bu mantiktalalar, bir hastanin prim oduyorsa her turlu tetkik ve kontrolleri yapilmasi en dogal hakkidir,burda cok olay duymusumdur,hollandali doktorlarin biseyin yok paracetamol ic gecer diyerek yolladiklari hastalar turkiyeye gidince turkiyede yapilan arastirmalar sonrasinda ciddi rahatsizliklarin oldugunu ogrenmeleri...bu dediklerinizin ilac coplugu ile alakasi yok,eger ben hastaysam bana ilac vermek tedavi etmek zorundalar,ama muayne etme geregi bile duymadan paracetamol yazan doktorlarin tip egitimleri konusunda supheye dusmek lazimdir,burda sen fazla yasamazsin denilen hollandali ve hatta alman hastalarin turkiyeye gidip sifa bulduklari ornekleride var,malasef buradaki doktorlarin cogu doktorluk konusunda gerekli bilgi ve becerilere sahip degiller ve sigorta sirketlerinin emri altindalar,bardagin birde bu yonune bakin bence....burda ozgurlukler var diyorsunuz,diyelim doktorounuzu degistirmek istiyorsunuz mumnun degilsiniz...degistirin kolaysa....burdaki ozgurlugunuz kisitli....burda kolay kolay dava acma ozgurlugunuzde yok,burda dogmus buyumus ve hollandali turk denilmeyen gercek turk gibi turk olan kisilerin bir lafi vardir, derlerki hollanda gizli komunizm ile yonetiliyor,demokrasi olan bir ulkede kraliyetin ne isi var,simdi diyeceksinizki o sadece sembolik, ama bu sembolik denilen kraliyet ve ailesine butceden ne kadar pay ayrildigi bir arastirin dudaginiz ucuklar....
demissinizki iki kisi calissa bir aileye yillik 35.000 euro para girer,bu cok dogru,fakat birde aile butcesinden cikan parayi soylemeyi unutmussunuz,bir kisi ornek alinirsa aylik minumum net gelir 1200 euro civarindadir, bir kisi icin aylik kesintiler 119 euro saglik sigortasi,500 euro kira veya ipotek gideri,arabasi varsa ortalama aylik 30 euro araba vergisi ve zorunlu aylik ortalama 45 euro arac kasko gideri,belediye atik su bedeli aylik 17 euro,emlak vergisi 54 euro,elektrik su ve gaz gideri aylik en az 90 euro ve zorunlu ipotek sgortalari ve diger zorunlu odemeler....ve kisinin gida harcamalari... geriye pek bisey kalmiyor...
burda belirtmek istedigim diger bir husus,diyorsunuzki hollanda da sosyal guvence veya hastalik parasi 3-5 sene odeniyor,tamam odeniyor ama devlet bunu sizin kara kasiniz kara gozunuz icin odemiyor,sagliginizda calisirken sizin maasinizindan bu odenekleri catir carir kesiyor,hasta veya issiz kalinca bu aldigi paralari size oduyor,,yani cebinden size hayir islemiyor,hasta veya issiz kalmazsaniz yillarca sizden bu isler icin kestigi paralari cebe atiyor ..
paracetamol konusuna gelince...benim burda dogmus buyumus sigorta sirketlerinde calisan bir kac arkadasim var,onlar bu sistemi cok iyi biliyorlar,burdaki sigorta sirketleri doktorlari ilac yazmamalari konusunda telkinle ve bazi kiyaklar gecerek vazgecirmeye calisiyorlar,ilac yazilmasin veya hastaya pahali tetkikler tomografiler cekilmesin baabinda uyariyorlar,cunku bunlar yapilirsa sigorta sirketleri hastane veya eczanelere para odemek zorunda kaliyorlar,bu islerine gelmiyor,primleri toplarken iyi ,ama is para odemeye gelince olmaz boyle bisey...bu mantiktalalar, bir hastanin prim oduyorsa her turlu tetkik ve kontrolleri yapilmasi en dogal hakkidir,burda cok olay duymusumdur,hollandali doktorlarin biseyin yok paracetamol ic gecer diyerek yolladiklari hastalar turkiyeye gidince turkiyede yapilan arastirmalar sonrasinda ciddi rahatsizliklarin oldugunu ogrenmeleri...bu dediklerinizin ilac coplugu ile alakasi yok,eger ben hastaysam bana ilac vermek tedavi etmek zorundalar,ama muayne etme geregi bile duymadan paracetamol yazan doktorlarin tip egitimleri konusunda supheye dusmek lazimdir,burda sen fazla yasamazsin denilen hollandali ve hatta alman hastalarin turkiyeye gidip sifa bulduklari ornekleride var,malasef buradaki doktorlarin cogu doktorluk konusunda gerekli bilgi ve becerilere sahip degiller ve sigorta sirketlerinin emri altindalar,bardagin birde bu yonune bakin bence....burda ozgurlukler var diyorsunuz,diyelim doktorounuzu degistirmek istiyorsunuz mumnun degilsiniz...degistirin kolaysa....burdaki ozgurlugunuz kisitli....burda kolay kolay dava acma ozgurlugunuzde yok,burda dogmus buyumus ve hollandali turk denilmeyen gercek turk gibi turk olan kisilerin bir lafi vardir, derlerki hollanda gizli komunizm ile yonetiliyor,demokrasi olan bir ulkede kraliyetin ne isi var,simdi diyeceksinizki o sadece sembolik, ama bu sembolik denilen kraliyet ve ailesine butceden ne kadar pay ayrildigi bir arastirin dudaginiz ucuklar....
-
- Mezun-NL
- Turkiye_Sehir: Kayseri
- Yabanci_Ulke: Hollanda
sevgili dostum sizinle olaya ayni niyetle ama farkli acilardan bakiyoruz o yuzden ben budayim yeniyim daha 6 ay oldu ve sanirim biraz daha dikkatli bakarsaniz olumlu taraflarin daha fazla oldgn goreceksiniz ama siz sanirim olaya daha negatif bakarken ben pozitif bakiyorum yani ebn olayin iyi yasama kotu yasama noktasinda degilim burda bir guc olma basarili olma noktasindayim (tum TURk halki birligi noktasinda ) bircok ulkede bu boyle olmali daha cogalmali kltur asilamasi yapmaliyiz hayal gibi gorunuyor ama degil zamanla insallah hakli cikarim
soylediginiz ilac sektorude bircok sektor tum dunyada ayni isliyor yani nereye gitsek ayni sistem farkli acilardan sunuluyor bence olana sukretmek en iyisi
buradaki birikimim simdilikm okuduklerim ve kisa sureli deneyimle sinirli ilerde daha iyi yorum yapabilrim
Ama sonuc olarak o kadar ulke gordum burasi kadar rahat duzenli yere sahit olmadim tabiki bu kisisel gorus
soylediginiz ilac sektorude bircok sektor tum dunyada ayni isliyor yani nereye gitsek ayni sistem farkli acilardan sunuluyor bence olana sukretmek en iyisi
buradaki birikimim simdilikm okuduklerim ve kisa sureli deneyimle sinirli ilerde daha iyi yorum yapabilrim
Ama sonuc olarak o kadar ulke gordum burasi kadar rahat duzenli yere sahit olmadim tabiki bu kisisel gorus
Eylul 2007 MVV basvuru
Mayis 2009 NT2 diplomasi
Mayis 2009 NT2 diplomasi